Menyhaltelepítési beszámoló

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. információja:

Ma két helyszínen 5 000 db egynyaras menyhalat, valamint három helyszínen 8 986 kg háromnyaras pontyot telepítettünk a Balatonba. Ez utóbbival együtt idén már 121 006 kg-ot teljesítettünk a 300 000 kg-os éves telepítési kötelezettségünkből.

A menyhalakat két részre osztva, Szántód-rév és Balatonlelle kikötőinél engedtük el a Balatonba. A pontyok esetében a telepítés megoszlása a következő volt: Siófok, Cinege-patak torkolata: 2877 kg, Balatonkenese, a helyi HE kikötője: 4934 kg, Balatonlelle, kikötő: 1166 kg.

Holnap még várható egy szállítmány háromnyaras pontytelepítés, amelyet Siófokon, vagy Zamárdiban fogunk a Balatonba engedni. A pontos időpontért kérjük figyeljék percről percre híreinket.

Lehetséges, hogy nem minden olvasónk tud a menyhal újrahonosítási programunkról, ezért közlünk egy kis visszatekintést a témában.

A menyhal a Balatonban őshonos, természetes úton, feltehetően a Duna felől jutott el a tóba. Herman Ottó a XIX. század végén említi előfordulását „tarka meny” néven. Számos egyéb utalás mellett az idősebb horgászok visszaemlékezéseiből is tudjuk, hogy még az 1960-as évek elején is gyakran lehetett fogni a balatoni mólók kövezései mentén. Állományát az 1965-ös nagy halpusztulás végletesen meggyengítette, majd az angolna tömeges telepítése okozta eltűnését, mivel életterük nagyon hasonló. Mára az angolna olyannyira megritkult a tóban, hogy bízhatunk a menyhal túlélésében.
2015. júniusban indult el a menyhal újrahonosító programunk Tihanyban, ahol Tósoki Imre, a település polgármestere és Szári Zsolt, Társaságunk vezérigazgatója öntötte az első kosárnyi kétnyaras példányt a tóba. 2015-2016-2017-ben összesen 650 db kétnyaras, 2.550 db egynyaras, 7.000 db előnevelt és 40.000 db zsenge ivadék menyhal került a Balatonba. 2018-ban sajnos nem  sikerült szaporításuk a hazai termelőknek, az idén viszont annál inkább. A telepítését tervezzük a jövőben is, amíg az állománya nem erősödik meg, a Balatoni Horgászrend tiltja elvitelét.

Kérjük a Kedves Horgásztársakat, hogy amennyiben menyhalat fognak, azt kíméletesen szabadítsák meg a horogtól (mélyre nyelés esetén vágják el a zsinórt a szájnyílás előtt), és eresszék szabadon! 

A menyhal-telepítésen nyújtott segítségükért a Dél-Balatoni Sporthorgász Egyesület jelen lévő tagjai részére ez úton is szeretnénk köszönetünket kifejezni! 

Forrás: Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapja