Domolykó – Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758)

Domolykó (Leuciscus cephalus L)Domolykó – Leuciscus cephalus (Linnaeus, 1758)

Család: Pontyfélék (Cyprinidae)

Angol név: Chub

Német név: Döbel

 

 

Domolykó ismertetőjegyei

Teste áramvonalas, orsószerű, oldalról csak kevéssé lapított. Feje viszonylag nagy és széles, orra tompán lekerekített. Szája nagy, csúcsba nyíló, szájszöglete eléri a szem elejének vonalát, esetleg a szem alá ér. Hátúszója, melyben 8-9 elágazó sugár van, valamivel hátrébb kezdődik, mint a hasúszó. Farkalatti úszójában 7-9 osztott sugár található. Az úszó széle domborúan ívelt, esetleg a fiataloknál egyenes, de sohasem homorú. Pikkelyei erősek, számuk az oldalvonalon 44-46. Az idősebbek alsó úszói vörösek. A nagyobbak hossza 30-40 cm, kivételesen fél méternél nagyobb. A hazai horgászrekord 6,25 kg (1987).

Domolykó – Hasonló fajok

A nyúldomolykó szája kisebb és félig alsó állású, anális úszójának a széle homorú. Az amur és a fekete amur hátúszója kissé előrébb kezdődik, mint a hasúszója. A jászkeszeg teste magasabb, szája kicsi, pikkelyeinek száma az oldalvonalon 55-60. A vaskos csabak oldalvonala narancssárga.

Domolykó környezete

Áramláskedvelő folyóvízi hal, amely a forrásvidéktől a torkolatig mindenütt előfordul. Sűrű népessége a paduc- és márnazónában, valamint a róla elnevezett domolykózónában alakul ki.

Domolykó tápláléka

A fiatal ivadék nagy csapatokban járva planktonszervezetekre vadászik, az idősebbek növényi anyagokat és gerinctelen állatokat fogyasztanak. A nagyobb példányok alkalmi halevők.

Domolykó szaporodása

Május- júniusban ívik a folyóvizek sóderes mederszakaszain. Az aljzathoz tapadó ikraszemek átmérője 1,3- 1,5 mm, számuk 25-100 ezer. A tejesek 3- 4, az ikrások    4- 5 éves korban válnak ivaréretté.

Domolykó elterjedése

Őshonos halunk, Spanyolországtól az Urál hegységig folyamatos az elterjedése.

Domolykó jelentősége

Általános elterjedése és gyakorisága következtében folyóink márnazónájának halzsákmányában a domolykó jelentős tétel. Sok horgász számára, aki gyermekkorát kisebb vízfolyások mellett töltötte, a domolykó jelentette az első horgászélményt, az első hazavihető zsákmányt. Húsa szálkás, de jóízű.

Forrás: Digitális Tankönyvtár

Vissza a Balatoni halak listához                   Méretkorlátozások és tilalmi idők a Balatonon